Cicle: Gènere, sexo-afectivitat i interculturalitat

El cicle de gènere és una proposta amb perspectiva interseccional, en el qual cada divendres del mes de Febrer 2018 vam fer una activitat diferent. Va ser realitzat al poble de Callús a la província de Barcelona, comarca del Bages.

Divendres 9 febrer 18h, el Vagó: Presentació del llibre “Geografía de mi cuerpo (Poesía de Resistencia Guatemala-Barcelona)” Ana Aupí

El divendres 9 de febrer, l’escola d’adults de Callús, conjuntament amb l’Associació Filigrana, van donar inici al cicle per la Diversitat Afectiva, Sexual, de Gènere i Interculturalitat al Vagó, un emblemàtic espai cultural del poble.

La feminista i poeta Ana Aupí, va presentar el seu llibre Geografía de mi cuerpo (Poesía de resistencia Guatemala-Barcelona) acompanyada de Mònica Guiteras, amb la qual formen el grup musical Las amigas de Yoli.

Van iniciar l’acte amb una breu i profunda exposició sobre la situació de Guatemala, concretament de Santa Cruz de Barillas, un poble que ha viscut molts anys en resistència contra l’extractivisme miner que han volgut implantar grans empreses transnacionals. Van parlar de dolor, d’injustícia, de resistència, de defensa del territori, de comunitat… Es dóna una situació ben complexa, com en tants altres pobles d’Amèrica Llatina, que travessa les vides de les persones de les seves comunitats, ja que, com diuen allà, és una lluita entre “la vida o la mina”.

A la segona part, es va fer una combinació de cançó protesta, rap i poesia per apropar el públic al context de Guatemala, de les dones i de la resistència que s’hi viu dia a dia.

Divendres 16 febrer 18h, Espai Godmar: Xerrada “Migrant sexedissident: trobada sobre migració i trans-identitat” Kenza Benzida

El divendres dia 16 de febrer el cicle de gènere va seguir amb la xerrada de Kenza Benzidan que va parlar de la seva experiència com a persona trans i marroquí, abordant el tema del racisme i el gènere des d’una perspectiva interseccional. Aquesta activitat va tenir lloc a l’Espai Godmar de l’Escola d’Adults de Callús a les 6 de la tarda.

En la xerrada-coloqui es va abordar  el tema de la fragilitat blanca i de l’experiència de Kenza com a Trans Marroquí. A partir d’aquí es va poder veure que la mirada occidental cap als col·lectius migrants es d’una heterosexualitat hegemònica, sense deixar espai a una mirada més àmplia de la sexualitat i els gèneres que existeixen en les persones migrants racialitzades. Això ens va ajudar a pensar en el racisme i a debatre entre nosaltres les relacions que existeixen entre les persones migrades/ racialitzades i les que no.

Va ser un debat molt ric quant a mirades i perspectives diverses compartides a l’espai creat.

Divendres 23 febrer 18h, Espai Godmar: Cine-fòrum educatiu sobre lluites de la classe treballadora i LGTBI, Associació Filigrana

El divendres 23 de febrer es va portar a terme un cine-fòrum amb la pel·lícula Bar Bahar: Entre dos mundos. És una pel·lícula escrita i dirigida per una dona palestina, Maysaloun Hamoud, que explica la quotidianitat de tres noies palestines que viuen a Tel Aviv. És una pel·lícula que trenca amb els estereotips que hi ha sobre les dones àrabs i mostra diferents models de noies joves que viuen i conviuen en una ciutat amb algunes característiques molt conservadores i altres molt modernes.

Després de veure el film es va donar pas a un debat sobre el rol de les dones i dels homes en el món àrab i les semblances i diferències amb les dones i homes occidentals, arribant a la conclusió de que les nostres experiències són molt semblants i això ens pot fer sentir més properes i entendre millor la realitat de les dones migrades que viuen a prop nostre.

Com els darrers, divendres, vam omplir l’espai Godmar amb un públic majoritàriament femení d’edats molt diverses. Totes van manifestar que els havia agradat molt la pel·lícula i van marxar satisfetes, amb ganes d’assistir al proper esdeveniment del cicle de gènere.

Divendres 2 març 18h, Casal: Teatre fòrum “¿Me limpias la casa?” Insólitas

El dia 2 de març la companyia Insólitas va presentar la peça de teatre fòrum “¿Me limpias la casa?” al teatre del Casal del Poble de Callús. Van assistir-hi aproximadament 50 persones. La peça abordava el tema del racisme, el classisme i el gènere. El públic es va mostrar molt receptiu i propositiu. Es van representar unes sis situacions fetes pel públic i en cada una d’elles es va poder reflexionar i profunditzar en els temes mencionats. Es va reflexionar sobre els prejudicis que hi ha vers les persones racialitzades, les feines de cures infravalorades, com subvertir dinàmiques de poder, etc. L’espai, el públic i l’organització van motivar a la reflexió i el qüestionament.

Divendres 9 març, 18h, Espai Godmar: Taller d’auodefensa i empoderament per a dones. Associació Filigrana

El divendres 9 de març vam concloure el cicle sobre diversitat afectiva, sexual, de gènere i interculturalitat a Callús amb un taller d’empoderament i autodefensa per a dones.

L’espai Godmar es va omplir amb un públic molt divers quant a edat i cultura. Es va oferir un espai paral·lel per als infants que venien amb les seves mares.

Vam parlar de les violències quotidianes que vivim les dones cis, com l’assetjament al carrer, el repartiment desigual de les tasques de cura i de la llar, el maltractament en les relacions de parella heterosexuals, les dificultats per a posar límits, ser tractades com a objectes sexuals, etc.

Primer vam debatre sobre el tema, explicant l’estructura cisheteropatriarcal que sustenta i legitima aquestes violències cap a les dones i les persones LGTBI+. Seguidament, vam realitzar diferents dinàmiques per visibilitzar i reflexionar sobre com ens afecten les violències de gènere que vivim quotidianament i que sovint naturalitzem. Per acabar, vam buscar, crear i compartir estratègies per a empoderar-nos de forma individual i col·lectiva per a fer-hi front.

Vam acabar valorant tot el cicle i les dones que havien assistit a més d’una sessió van manifestar estar molt contentes amb les jornades i tenir ganes de seguir fent coses al poble per treballar aquests temes.