Qui som?

Filigrana és una associació que treballa sobre diversitat afectiva, sexual i de gènere a la Catalunya Central. Ens vam configurar com a Associació a principis del 2017.

Filigrana neix amb l’objectiu d’esdevenir un punt d’informació, atenció i sensibilització en temes relacionats amb la diversitat de gènere i sexo-afectiva, en un territori caracteritzat per la mancança de serveis d’aquest tipus.

En primer lloc, veiem necessari visibilitzar el col·lectiu LGTB+ per contribuir a la seva normalització en la societat. Realitzem diferents tipus d’activitats de caràcter conscienciador i reivindicatiu per tal de donar a conèixer la diversitat sexual i de gènere que existeix i sovint queda invisibilitzada o estigmatizada degut al sistema cisheteropatriarcal que regeix la nostra societat.

Sovint, les persones LGTB+ emigren a la gran ciutat buscant un espai on sentir-se còmodes i poder viure de forma més lliure la seva identitat i/o orientació sexual, ja que a Manresa, els pobles de la comarca i a les comarques properes, encara no s’acull com caldria aquesta diversitat, ni s’ofereixen espais on donar resposta o recursos a les persones d’aquest col·lectiu.

Així doncs, des de Filigrana, volem obrir un espai on oferir atenció, informació, assessorament i suport a les persones LGTB+ de totes les edats i a les seves famílies i entorn social en general. Tot i que aquest és el nostre focus d’actuació, el nostre enfocament és interseccional, per tant, entenem que existeixen altres opressions que també ens travessen per raó de raça, classe, edat, etc.

Tenim un punt amb informació, recursos, materials, etc. relacionats amb aquests temes. També oferim acompanyaments psicològics i legals per a les persones que ho sol·licitin.

Aquest espai també pot ser un punt de trobada i suport mutu entre iguals, des d’on promoure la creació de xarxes de suport i empoderament.

Per altra banda, oferim formació sobre temes relacionats amb la diversitat afectiva, sexual i de
gènere, entenent la formació com a eina bàsica de canvi i transformació social. D’aquesta manera, pretenem sensibilitzar a les persones que conformen el sistema educatiu, administratiu, sanitari, empresarial i a la societat en general per tal de prevenir i combatre la LGTB+fòbia.

Oferim tallers específics tant per al personal que treballa en els àmbits esmentats, com per a l’alumnat, o altres tipus de col·lectius o agrupacions que ho sol·licitin. Volem posar especial èmfasi en la necessitat d’intervenir en el sistema educatiu i integrar la diversitat sexual i de gènere en la coeducació. Els rols de gènere s’aprenen des de ben petites i petits, limitant la llibertat de crear i desenvolupar la pròpia identitat. La socialització en els rols de gènere es tradueix en discriminacions dins dels propis rols normatius masculí i femení, creant violències a diferents nivells i a tots els àmbits, però també davant d’identitats que queden fora de la norma, les identitats amb diversitat afectiva, sexual i de gènere.